2.9.16

Cara Nak Buat Tempoyak Sedap Dan Tahan Lama

Assalamualaikum



Musim durian. Bukan durian je dapat banyak. Tempoyak pun banyak. bestnya dapat makan sambal tempoyak. Masa ni la boleh buat stok banyak-banyak.

Ramai dah orang share tips nak bagi tempoyak tahan lama.

Tapi ni saya punye tips. Memang ami pun ada buat tempoyak sendiri tau. yelah memang somi isteri suka makan sambal tempoyak ni. pe kata buat sendiri.

Jom kita check apa nak dibuat

Sediakan durian secukupnya. kalau banyak durian yang dah tak nak makan tu maka banyaklah bekalan tompoyak korang nanti.


Asingkan isi durian dari bijinya. yang ni gunala sudu ke garfu ke..asalkan korang tak guna tangan. nak menten rasa tempoyak fresh tu. takde istilah air tangan ye..hehe



Dah siap mengasingkan isi durian dan bijinya letak sedikit garam. yang ni bubuh ikut banyak mana tempoyak tu la. Agak-agak je ye. kacau rata..



Dah siap kalau nak tahan lama bertahun..tapis airnya..pastu buh dalam bekas tertutup. Kalau durian tu belum masam lagi kan..korang letakla kat luar peti ais dalam 24-36 jam.

Pastu simpanla dalam peti. Insyaallah boleh bertahan sampai musim durian tahun hadapan..Tu pun kalau stok tempoyak korang banyak la kan..



Sekian...semoga dapat membuat tempoyak dengan jayanya..

No comments:

Post a Comment

amynorami.com © . Designed by MaisarahSidi.com